Zwemmend redden

Zwemmend redden

Zwemmend redden is geen pleziersport, maar een serieuze nuttigheidssport. Met deze sport wordt geprobeerd te voorkomen dat onschuldige mensen verdrinken. Het is dus niet alleen gezond, maar je kunt er jezelf of drenkelingen mee redden! De sport kun je leren bij een reddingsbrigade.

Wat leer je bij Zwemmend redden?

Bij zwemmend redden is het belangrijk dat je een goede conditie hebt. Je leert verschillende middelen te gebruiken.

Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van reddingsklossen of een rescuescan. Je leert handige manieren om langer te blijven drijven, en middelen om iemand op de kant te krijgen. Tijdens de lessen oefenen leerlingen met elkaar, maar ook met duikpoppen. Soms worden er zelfs auto’s het water in gereden. Zo kunnen zelfs heftige autoreddingen geoefend worden.

Reddingsmiddelen

Alle middelen die speciaal gemaakt zijn voor het redden van drenkelingen worden ‘reddingsmiddel’ genoemd. De spullen zijn vaak te herkennen aan hun felle kleuren, vaak oranje of wit/rood. Er zijn middelen waarmee je de drenkeling drijvend kunt houden. Je hebt contactmakende middelen, voor het contact met de drenkeling. Daarnaast heb je ook bevrijdende middelen. Mocht je slachtoffer zijn, dan kun je jezelf bevrijden met deze spullen.

Bevrijdingsgrepen en vervoersgrepen

Met behulp van bevrijdingsgrepen zorgt de redder ervoor dat hij zich kan bevrijden uit de greep van een drenkeling. Zo zijn er polsgrepen, omklemmingen en borstgrepen. Daarnaast heb je negen vervoersgrepen. Deze grepen zijn nodig om de drenkeling uit het water te krijgen.

- Kopgreep
- Polsgreep
- Okselgreep
- Schoudergreep
- Okselnekgreep
- Houdgreep
- Zeemansgreep

Wat doet een reddingsbrigade nog meer?

Een reddingsbrigade zorgt vaak ook voor de beveiliging in de buurt van kustwatergebieden. Ze geven waarschuwingen af op gevaarlijke plaatsen. Ook bij waterevenementen komen ze in actie, zoals bij 'Te land, ter zee en in de lucht'. Sommige brigades trainen ook in het redden van drenkelingen met behulp van.

Zapp Sport

Deze informatie komt van Zapp Sport.