Zeilen

Zeilen

Vroeger gebruikten mensen zeilboten als vrachtschepen, omdat er toen nog geen motorboten bestonden. Kooplieden lieten goeie, snelle schepen bouwen om zo hun koopwaar zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te brengen. Zo'n schip noem je een jacht of jager. In het oude Egypte werd al heel lang gezeild. De zeilen van deze 'feloek' waren van papier gemaakt. Ook de vikingen zeilden lang geleden met drakenboten.

Zeiltermen

Overstag
Een overstag betekent met de punt van je boot door de wind heen draaien. Dit doe je omdat je graag van de ene aan de windse koers naar de andere toe wilt. Een andere vorm van een overstag is een roll-tack. Hierbij probeer je met je gewicht de boot zo snel mogelijk door de wind heen te krijgen, zonder dat je zeil klappert. Hierdoor verlies je zo min mogelijk snelheid.

Gijp
Als je een gijp maakt dan ga je met de kont van je boot door de wind heen. Dit kan op twee koersen. Van ruime wind naar ruime wind, dit heet dan een s-gijp. Maar het kan ook van voor de wind naar voor de wind. Dit heet een rechtdoor gijp. Als je niet goed aan het opletten was tijdens dat je voor de wind aan het varen was en het zeil komt opeens over, dan was dat een klapgijp. Deze zijn wel gevaarlijk voor jezelf en je bemanning dus deze moet je proberen niet te maken.

Bovenwinds
Gezien vanaf jouw boot is een punt waar de wind eerder komt een bovenwindspunt.

Benedenwinds
Gezien vanaf jouw boot is een punt waar de wind later komt een benedenwindspunt.Hogerwal 
Een punt, boei, steiger, wal waar de wind vandaan komt.

Lagerwal
Een punt, boei, steiger, wal waar de wind naartoe blaast.

Opkruisen
Een bovenwindsgelegenpunt kun je niet zomaar naartoe varen, je kunt niet tegen de wind invaren! Daarom moet je kruisen. Dit betekent dat je van aan de wind, naar aan de wind zeilt.

Spanten
Een spant bij een boot is de vorm van de romp van de boot. Er zijn veel verschillende soorten spanten.

Tuigages
Tuigage is een verzamelnaam voor het soort zeil, de vorm van het zeil en het aantal zeilen wat je op je zeilboot hebt.

Soorten boten

Hieronder staat een lijstje met veel gebruikte boten bij het zeilen.

De valk
Een valk is een van de bekendste open zeilboten. Het is een heel goede boot voor dagtochtjes en veel mensen leren ook in deze boot zeilen. Je kunt de valk op het water herkenen aan een vogel in het zeil.

De optimist
Een optimist is een kleine zeilboot, voor 1 persoon. Vaak leren jonge kinderen hierin zeilen. De optimist heeft een sprietzeil en een platte bodem. De boot heeft geen kiel, maar een zwaardje. Deze kun je eruit halen als je in een ondiep stuk bent of als je, je optimist op het land wilt halen. Je kunt de optimist op het water herkenen aan een rondje met onderin het rondje een verticaal streepje.

De Splash
De Splash is een van de snellere 1-mans boten. De boot wordt ook veel gebruikt voor wedstrijdzeilen. Je mag maximaal tot je 17e jaar in deze boot varen, maar daarna kun je, je Splash laten ombouwen tot een Flash. Hierbij worden de mast en zeil vervangen voor 1 van een groter formaat. Je kunt de Splash herkennen aan het eendje in het zeil.

De Cadet
De cadet is een wedstrijdzeilboot voor kinderen van 8 tot 18 jaar. De cadet is een 2-mansboot. Ook kan je op een Cadet een Spinaker gebruiken. Dit is een extra zeil wat je erop zet als je voor de wind vaart om sneller te kunnen zeilen. Je herkent de Cadet aan de C in het zeil.

Skûtsje
Een Skûtsje is een echte Friese boot, die werd gebruikt voor het vervoeren van vracht. Skûtsje betekent ook schuitje. De schepen zijn gebouwd tussen 1895 en 1930. Zij onderscheiden zich van andere platbodems doordat ze in Friesland zijn gebouwd, niet langer zijn dan 20m en ze zijn gebouwd om te varen op binnenwateren. Nu worden de Skûtsjes nog gebruikt voor pleziervaren en voor wedstrijdzeilen.

Wedstrijdzeilen

Zeilen kun je doen als hobby, maar je kunt ook wedstrijdzeilen. Bijna alle type boten hebben ook een wedstrijdklasse. Tijdens een wedstrijd is het samenspel tussen de bemanningsleden heel belangrijk. Er is één leider, de stuurman. Hij of zij bepaald de koers en de positie in het wedstrijdveld. Verder bedient hij het grootzeil en helpt de fokkenist. De fokkenist bedient de fok en de spinnaker. Ook regelt hij de helling van de boot met zijn gewicht. Om sneller te varen tijdens een wedstrijd zijn er wel een paar trucs. Één daarvan is te zorgen dat je een glad onderwaterschip hebt. Zo heb je zo min mogelijk onderwater weerstand.

De baan
De oudste wedstrijdbaan zijn 2 boeien. Één daarvan ligt bovenwinds. De andere ligt benedenwinds.

Races
Er zijn ook heel veel verschillende races. Een paar bekenden zijn. The Volvo Ocean race en Skûtsjensilen. Ook op de Olympische zomer spelen wordt er gezeild.

Zapp Sport

Deze informatie komt van Zapp Sport.