Waterpolo

Waterpolo

Waterpolo is een combinatie van zwemmen, snelheid en teamsport. Het is zeker geen makkelijke sport: samen met je team ga je tot het uiterste. Je ziet elementen terug van sporten als voetbal, handbal en rugby. Maar er is één groot verschil: het speelveld bestaat uit water. Waterpolo is spannend, strategisch, intensief en nooit saai.

Teamsport

Waterpolo is een echte teamsport. Je speelt en traint met je teamgenoten om een goede baltechniek en wedstrijdtactiek te ontwikkelen. Je raakt steeds beter op elkaar ingespeeld. Het tempo van waterpolo ligt hoog en je moet blindelings op je teamgenoten kunnen vertrouwen.

Een stevig potje balsport

Samen met zes andere spelers ga je in een wedstrijd de strijd aan met de tegenstander. De tijdsdruk is hoog. Als je team niet binnen 30 seconden een schot op doel doet, krijgt de tegenstander de bal. Je hebt tactisch inzicht nodig om de verdedigers slim te omzeilen. Even bijkomen kan niet, je bent constant in beweging. De bal mag je maar met één hand spelen, dus een goede techniek en motoriek zijn noodzakelijk. 

Minipolo

Naast gewone waterpolo is er ook minipolo voor iedereen van zes tot twaalf jaar. Het is net zo stoer als waterpolo, maar met een kleiner speelveld en aangepaste spelregels. De jongste spelen in ondiep water en met minder spelers. Voor tien- en elfjarigen is er een competitie. Vanaf twaalf jaar kun je overstappen naar ‘gewoon’ waterpolo. 

Wist je dat...

• waterpolo na wedstrijdzwemmen de grootste zwemsport in Nederland is?
• wordt beoefend in de leeftijd van 6 tot 70 jaar?
• Nederland ook internationaal op de kaart staat door deelname van verenigingen aan de Europacup?
• Nederland weer is vertegenwoordigd bij de Olympische Spelen in Peking, 2008?
• waterpolo de oudste olympische teamsport is?
• dameswaterpolo daarentegen één van de nieuwste teamsporten (sinds 2000) is?

Zapp Sport

Deze informatie komt van Zapp Sport.