Snowboarden

Snowboarden

Snowboarden is een populaire sport en is ontstaan uit de wens om over sneeuw te kunnen glijden. De eerste 2 snowboards waren nauwelijks te besturen en alleen geschikt voor diepe sneeuw. In 1978 werden snowboarders ook in de skilift toegelaten. In de jaren die volgden kwam de snowboard productie op gang. In 1986 werden er in Europa de eerste snowboard wedstrijden georganiseerd. De media begon steeds meer interesse te krijgen voor de sport. Wereldwijd ontstonden snowboardverenigingen.

Snowboarden

Er zijn verschillende soorten boarden. De boarden zijn een enorme ontwikkeling ondergaan sinds de jaren 80. Tegenwoordig vallen snowboards op door hun wendbaarheid en hun gebruiksmogelijkheden zowel binnen als buiten de paden, op vaste sneeuw en poedersneeuw. 

Smal board

Hoe smaller het board hoe sneller het kan en hoe stabieler het is in de bochten. Het is belangrijk om een snowboard te kopen dat bij je past. Gewicht en lengte speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe zwaarder en groter je bent, des te langer en breder moet het board zijn waarmee je gaat snowboarden. De snowboard moet niet boven je kin uitkomen. Ook mogen je tenen niet de sneeuw raken. Dan is het board te smal.

Lang board

Een lang en breed snowboard kan over allerlei soorten sneeuw en is voor elk terrein geschikt. Een heel kort en smal snowboard is een stuk wendbaarder maar zal sneller met de neus in de sneeuw duiken. 

Staan op je board

Er zijn twee manieren om op je board te staan. Regular stand betekend dat je met je linkervoet in de voorste binding staat. Goofy is net andersom. Een bekend truckje om er achter te komen op welke manier je het beste op je board kan staan is door je op een onverwacht moment in de rug te laten duwen. Het been waar je mee naar voren stapt is het been dat in de voorste binding komt. 

Wedstrijden

Er zijn 4 soorten wedstrijden: freestyle, alpine, freeride en boardercross. De parallelle reuzenslalom en de half pipe zijn ook onderdeel van de Olympische spelen geweest van 2002 in Salt Lake City (VS). 

Freestyle

De deelnemers voeren trucs uit tussen speciale sneeuwhellingen die half-pipes worden genoemd.

Alpine
Alpinesnowboarden lijkt op de afdaling bij skiƫn. Het bestaat uit wedstrijden slalom, reuzenslalom en parallelle slalom. Snowboarders moeten zo snel mogelijk gaan.

Freeride
Freeride wedstrijden worden buiten de baan gehouden zodat deelnemers hun stijl aan de omgeving moeten aanpassen.

Boardercross
Deelnemers starten in groepen van vier of zes op een baan met heuvels, verhoogde bochten en sprongen.

Half-pipe
Tijdens een wedstrijd half-pipe wordt de deelnemer begeleidt door muziek en moet hij trucs (sprongen, draaien en bewegingen in de lucht) uitvoeren terwijl hij van de ene kant naar de andere kant van de half-pipe glijdt.

Reuzenslalom
De snowboarder moet een parcours afleggen langs driehoekige poortjes zonder er een te missen. Als hij er een mist wordt hij automatisch gediskwalificeerd. Het gaat erom dat je de beste tijd neer zetten. Daarvoor moeten onnodige bewegingen en ruime bochten voorkomen worden.

Zapp Sport

Deze informatie komt van Zapp Sport.