Schoonspringen

Schoonspringen

Zo mooi mogelijk van een plank of platform springen en zo min mogelijk spetters maken als je het water raakt: dat is de kunst van het schoonspringen. Een combinatie van turnen, acrobatiek en trampolinespringen in het zwembad. Je springt van een verende springplank van 1 of 3 meter, of een springtoren met een hoogte van 5, 7 ½ of 10 meter.

Verschillende sprongen

Er zijn meer dan 80 verschillende sprongen: van eenvoudige zweefduik tot drievoudige achterwaartse gehoekte salto met schroef. En als dat nog niet genoeg is, mag je ook zelf nieuwe sprongen verzinnen. 

Voor iedereen

Schoonspringen is een sport voor iedereen. Wat je ervoor nodig hebt, is een flinke portie lef, doorzettingsvermogen en enthousiasme. Verder is het handig als je geen hoogtevrees hebt. Bij steeds meer zwemverenigingen kun je schoonspringen. Je kunt het puur voor ontspanning en plezier doen, maar je kunt ook stevig trainen en meedoen aan wedstrijden. En een zwemoutfit heb je natuurlijk ook nodig! 

Synchroonspringen

Synchroonspringen is in de loop van de jaren enorm populair geworden. Zo’n tien jaar geleden werd het eerste Nederlandse Kampioenschap Synchroonspringen gehouden en sinds de Spelen van 2000 in Sydney is het ook een Olympische sport. Bij synchroonspringen maken twee spring(st)ers tegelijkertijd precies dezelfde sprong van plank of toren. Alles moet netjes synchroon gaan, van aanloop tot in het water komen. Voor het publiek is het spectaculair om te zien! 

Wist je dat...

• Schoonspringen al bestaat van vóór de jaartelling, toen men vanaf rotsen in de zee sprong?
• Het er in het begin vooral om ging van zo hoog mogelijk te springen, terwijl het tegenwoordig gaat om zo moeilijk mogelijke sprongen?
• Sinds het begin van de vorige eeuw (1904) schoonspringen een Olympische sport is?
• De enige Nederlandse wereldkampioen Edwin Jongejans was? (1991 op 1meterplank)
• Je vanaf de 10 metertoren met een snelheid van 50 km/uur in het water komt?
• Er drie 10 metertorens zijn in Nederland?

Zapp Sport

Deze informatie komt van Zapp Sport.