Zwaartekracht

Werkstukken en spreekbeurten

Zwaartekracht, je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat is dat nou precies?

Aantrekkingskracht van de aarde

Zwaartekracht is een natuurkracht. Als bijvoorbeeld een peer van de boom losraakt, valt hij altijd recht naar beneden. Nooit omhoog of schuin omlaag. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde heeft aantrekkingskracht. Dit betekent dat de aarde voorwerpen naar zich toetrekt. Dit noem je de zwaartekracht. De aarde trekt aan alles even hard. Het maakt niet uit of een voorwerp zwaar of licht is. Maar lichte voorwerpen hebben meer last van wrijvingskracht. Daarom vallen lichte voorwerpen iets langzamer; ze worden eigenlijk tegengehouden door de lucht. 

Zwaartekracht in de ruimte

Een raket moet een hele sterke motor hebben om te kunnen opstijgen en in de ruimte te komen. Want de zwaartekracht wil de raket terug naar de aarde trekken. De motor moet zo sterk zijn dat de raket toch omhooggaat. Als de raket eenmaal in de ruimte is, heeft hij geen last meer van de zwaartekracht, want in de ruimte is er geen zwaartekracht.

Gewicht

Je gewicht hangt niet alleen af van je lengte en je omvang, maar ook van de zwaartekracht. In de ruimte weeg je niets, omdat daar geen zwaartekracht is. Op de maan weeg je maar weinig, want daar is de zwaartekracht heel laag. Wil je weten hoeveel je op de maan weegt? Deel dan je eigen gewicht door zes. Hoe dat komt? De maan is een kleine planeet, waardoor de zwaartekracht daar niet zo groot is. Je kunt er heel hoog springen! Jupiter is een heel grote planeet. De zwaartekracht is daar meer dan twee keer zo groot als op de aarde. Je bent op Jupiter zó zwaar dat je er niet kunt lopen.