Zonne-energie

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat zonlicht gebruikt wordt om energie op te wekken? Let maar eens op of je zonnepanelen op daken van huizen ziet.

Energie

We gebruiken de hele dag energie. Energie is bijvoorbeeld elektriciteit uit het stopcontact en je hebt het onder andere nodig voor de tv, computer en koelkast. Maar energie is ook de brandstof voor de auto: benzine. Benzine moet eerst gemaakt worden. Net als elektriciteit. Dat gebeurt vooral door het verbranden van aardolie, steenkool en aardgas. Dit zijn fossiele brandstoffen, die we uit de aarde halen. Deze brandstoffen raken een keertje op, maar ook daarna hebben we nog steeds energie nodig. Daarom wordt er gezocht naar duurzame energie. Dat wil zeggen naar energiebronnen die niet opraken, zoals zon, water en wind.

Zonne-energie

Het gebruik van de zon is een goed voorbeeld van duurzame energie. Het licht en de warmte van de zon zijn er altijd. Met zonlicht kun je energie opwekken. Daar gebruiken we zonnepanelen voor. Je ziet ze op daken van huizen. Maar ook op bijvoorbeeld lantaarnpalen. Zonnepanelen bestaan uit rijen zonnecellen. Een zonnecel bestaat uit twee laagjes. Als de zon op de zonnecel schijnt, gaat er tussen de twee laagjes een elektrische stroom lopen. Zo wordt van zonlicht elektriciteit gemaakt.

De warmte van de zon wordt ook gebruikt. Zonnecollectoren vangen de warmte van de zon op. Met deze warmte wordt water verwarmd. Dat water wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een huis of zwembad.