Water

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat het grootste deel van de aarde bedekt is met water? Vanuit de ruimte lijkt de aarde dan ook een blauwe planeet. Dankzij het water op de aarde is er leven.

Waarom is er water?

Water is noodzakelijk om te leven. Een mensenlichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Het kan niet gezond blijven zonder water. Mensen drinken water, wassen zich ermee en poetsen hun tanden met water om gezond te zijn. De wc werkt met water: vies afval gaat het riool in, zodat we niet ziek worden. Het huis en onze kleren moeten worden schoongemaakt. De planten en dieren binnen en buiten gaan dood zonder water. De landbouw en de bedrijven hebben ook water nodig.

Water uit de kraan

Het grootste deel van de aarde bestaat uit zee en oceaan. Het zeewater verdampt door de warmte van de zon. De waterdamp stijgt op hoog in de lucht. Daar is het kouder en de damp koelt af tot miniwaterdruppeltjes. Dan gaat het regenen. De regen zakt in de grond. Het waterleidingbedrijf pompt het water uit de grond. Het bedrijf maakt het water schoon en pompt het via buizen naar de huizen. Dit kost veel geld. In arme landen hebben veel huizen geen kranen. Het is daar moeilijk om schoon en veilig water te krijgen.