Wapens

Werkstukken en spreekbeurten

Wapens bestaan al heel erg lang. De eerste echte wapens waren pijlen en speren met stenen punten. Welke wapens ken jij nu?

Vuisten

Toen er nog geen wapens waren, gebruikten mensen hun vuisten en stukken hout als wapens. Van scherpe stenen werden bijlen en pijlpunten gemaakt. Totdat ontdekt werd hoe je metaal kon smelten. Eerst werd brons gebruikt en later ijzer. Met dit gesmolten ijzer konden bijlen en zwaarden gemaakt worden. Ridders moesten harnassen dragen om zichzelf tegen de wapens van de vijand te beschermen. Het harnas hielp ze helaas niet meer toen vanaf de veertiende eeuw kanonnen gebruikt werden in oorlogen.

Onzichtbare wapens

Wapens zijn er in allerlei soorten en maten. De meest bekende wapens zijn wel het machinegeweer en het pistool. Sommige wapens zijn onzichtbaar, maar niet minder dodelijk. Als je gifgas inademt, sterf je binnen korte tijd. En de atoombom is een wapen dat een hele stad in één keer kan vernietigen!

Wapenvergunning

Vroeger hadden mensen vaak wapens om te kunnen jagen of om zichzelf te verdedigen. Maar nu heb je in Nederland een wapenvergunning (toestemming) nodig om een wapen te mogen hebben. Schietverenigingen, jagers en sportschutters moeten zo'n vergunning aanvragen bij de politie.