Vuurwerk

Werkstukken en spreekbeurten

Ieder jaar wordt tijdens de jaarwisseling vuurwerk afgestoken. Vind jij het mooi of ook wel een beetje eng? Wist je dat je gewond kunt raken door vuurwerk?

Gevaarlijk

Heb jij weleens naar een vuurwerkshow gekeken? Grote pijlen worden de lucht ingeschoten. Ze geven veel licht en maken lawaai. Vuurwerk ziet er mooi uit, maar is ook gevaarlijk. Je moet heel voorzichtig zijn met vuurwerk. Sommige mensen zijn gewond geraakt door vuurwerk. Ze hadden dan bijvoorbeeld het vuurwerk nog in hun handen terwijl het afgestoken werd of kregen een vuurpijl tegen zich aan.

Strenge regels

Omdat vuurwerk een explosief is en het afsteken ervan best gevaarlijk is, zijn er strenge regels. Zo wordt altijd geadviseerd de gebruiksaanwijzing van tevoren goed te lezen. Als je jong bent, is het ook slim om hulp bij het afsteken van vuurwerk te vragen. Op de verpakking van vuurwerk staat hoe oud je moet zijn om het te mogen afsteken. Je mag in Nederland pas vuurwerk kopen als je 12 jaar of ouder bent. En bepaald vuurwerk zelfs pas als je 16 of 18 jaar bent.

Soorten vuurwerk

Vuurwerk is er in alle soorten en maten. Zo zijn er vuurpijlen, fopvuurwerk en knalvuurwerk, maar ook minder gevaarlijk vuurwerk zoals sterretjes. Illegaal vuurwerk is vuurwerk dat verboden is. Dit soort vuurwerk vindt de Nederlandse regering te gevaarlijk om af te steken.