Radio

Werkstukken en spreekbeurten

Luister jij wel eens naar muziek op de radio? En wist je dat de eerste radio's helemaal niet werden gebruikt om muziek te luisteren?

Help!

Waarschijnlijk zet jij de radio meestal aan om muziek te horen. Veel volwassenen willen via de radio naar nieuws luisteren. Toch is de radio niet uitgevonden voor het uitzenden van muziek en nieuws. De eerste radio's werden gebruikt door schepen op zee. Schepen die problemen hadden, konden via de radio om hulp vragen.

Piepjes

In het begin konden er alleen piepjes worden geseind via de radio. Korte en lange piepjes die samen codes vormden. De ontvanger van het bericht moest de code weer ontcijferen. De radio werd alleen gebruikt voor berichtjes van één persoon naar één ander persoon. Net als bij de telefoon, alleen had je voor de radio geen telefoonkabels nodig, maar antennes.

Radiozenders

In Nederland kun je naar heel veel verschillende radiozenders luisteren. Sommige zenders draaien vooral popmuziek. Andere zenders laten meer klassieke muziek horen. Of er wordt juist veel gepraat en informatie gegeven. Er zijn publieke en commerciële radiozenders. De publieke zenders krijgen geld van de regering om programma's te maken. De commerciële zenders niet. Zij verdienen al hun geld met het uitzenden van reclame. Daarom hoor je op deze zenders veel meer reclame dan op de publieke zenders.