Parfum

Werkstukken en spreekbeurten

Zit jij wel eens naast iemand in de klas die niet zo lekker ruikt? Dat hij of zij bijvoorbeeld stinkt naar oude voetbalsokken? Misschien kan diegene dan wel een goed parfum gebruiken.

Geurstoffen

Parfum is een vloeistof waar allemaal geurstoffen in zitten, bijvoorbeeld van bloemen, bomen en ook leer. Je spuit het op je kleren of op je lijf om lekker te ruiken. Je moet bij het spuiten van parfum altijd goed uitkijken dat je het niet in je ogen spuit. In bijna alle parfums zit alcohol. En als je dat in je oog krijgt, gaat dat heel erg prikken en worden je ogen rood en geïrriteerd.

Soorten parfums

Er zijn verschillende soorten parfums. Zo is er parfum, eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Het soort parfum heeft te maken met hoeveel geurbestanddelen er in het geurtje zitten. Met andere woorden: hoe sterk een geurtje ruikt. In parfum zitten de meeste geurbestanddelen en in eau de cologne de minste. Parfums worden vooral door vrouwen gebruikt, eau de toilette en eau de cologne vooral door mannen.

Cadeautje!

Mensen geven parfum vaak cadeau aan familie of vrienden. Misschien heeft jouw vader ook wel eens een parfum aan je moeder gegeven? Omdat parfums meestal best wel duur zijn (ongeveer 30 tot 40 euro per flesje) is het een leuk cadeau om aan iemand te geven. En om te krijgen natuurlijk!