Papier

Werkstukken en spreekbeurten

Wc-papier, zakdoekjes, boeken, enveloppen, behang, schuurpapier, verpakkingen: papier wordt voor van alles gebruikt. Weet jij wat je nodig hebt om papier te maken?

Waar wordt papier van gemaakt?

Vroeger maakten papiermolens papier van linnen, hennep of katoen. De voddenman ging langs de deuren om versleten kleding of oud beddengoed in te zamelen. Hij verkocht de lappen stof (vodden) aan papiermolens. De molens stampten de vodden tot kleine vezeltjes. Water erbij en zo ontstond een pap, waarvan ze toen papier maakten.

Nu komt papier uit grote papierfabrieken. Ze gebruiken er pap voor van versnipperd hout en afvalpapier. Deze pap noem je pulp. Je kunt pulp een beetje vergelijken met papier-maché, waarmee je weleens knutselt. De grootste papiermachines kunnen wel zo’n 2000 meter papier per minuut maken! Papierfabrieken verkopen papier aan bijvoorbeeld kartonfabrieken, drukkerijen en fabrieken die er verpakkingen van maken.

Recycling

‘Papier hier!’, roept Holle Bolle Gijs in De Efteling. In het sprookje eet hij papier om de straten schoon te houden. Om onze afvalberg minder groot te maken, gebruiken papierfabrieken oud papier als ze nieuw papier maken. Als je afval gebruikt om er iets nieuws van te maken, noem je dat recycling of hergebruik. Afvalpapier of oud papier zijn bijvoorbeeld kranten, folders, schrijfpapier, cadeaupapier en karton.

Hergebruik van oud papier heeft veel voordelen. Je hebt bijvoorbeeld minder nieuw hout nodig. Hoe minder hout er nodig is voor papier, hoe minder bomen er gekapt hoeven te worden. Het is dus belangrijk dat je papier apart houdt, want er kan nieuw papier van gemaakt worden. En zo help je het milieu!