Leonardo da Vinci

Werkstukken en spreekbeurten

Leonardo da Vinci was een bijzondere kunstenaar. Hij was een schilder. Maar hij was ook beeldhouwer, architect en ontwerper. Weet jij de naam van zijn bekendste schilderij?

Florence

Leonardo da Vinci werd in 1452 in Italië geboren. Leonardo was een leergierig kind. Hij wilde van alles weten. Over de natuur en kunst. In een schrift schreef en tekende hij over de dingen die hij zag. Zijn leraren konden hem al gauw niet veel meer leren. Hij verhuisde naar Florence toen hij ongeveer 14 jaar was. Deze stad was bekend door de handel. De kooplieden woonden in mooie paleizen. Zij hadden geld om schilderijen en beelden te laten maken. Hier ging Leonardo werken bij een schilder en beeldhouwer. Deze schilder zag hoe goed Leonardo was. De Mona Lisa is het bekendste schilderij dat Da Vinci heeft gemaakt.

Schilder, beeldhouwer, architect

Leonardo keek naar mensen en dieren. In de natuur zag hij dingen die hem op ideeën brachten. Hij keek naar vogels en dacht: waarom kan ik niet vliegen? Hij tekende daarom machines waarmee hij zou kunnen vliegen. Maar in de tijd van Leonardo waren er nog geen motoren zoals wij die hebben. Daarom konden de machines toen niet echt gebouwd worden. Maar honderden jaren later werden veel van zijn ontwerpen alsnog gebruikt.