Glas

Werkstukken en spreekbeurten

Van glas worden drinkglazen en ramen gemaakt. Maar ook je bril en het schermpje van je telefoon zijn van glas. Weet jij hoe glas wordt gemaakt?

Hoe maak je glas?

Het recept om glas te maken is al duizenden jaren oud. En eigenlijk heel simpel. Zand wordt gemengd met soda en kalk. Vaak worden ook nog oude glasscherven aan dit mengsel toegevoegd. Dit mengsel gaat een hete oven in en daar komt dan vloeibaar glas uit. Met dit vloeibare glas kan je natuurlijk nog niets. Dus moet dat warme mengsel afkoelen voordat je hard en doorzichtig glas krijgt. Eigenlijk best simpel, toch?

Soorten glas

Wist jij dat er allemaal verschillende soorten glas zijn? Zo is er bergkristal, dat is nog zuiverder en helderder dan normaal glas. Het meeste glas dat wordt gemaakt is vlakglas. Dit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld ramen. Om dit te maken stroomt vloeibaar glas uit de oven op een bad van vloeibaar tin. Het glas drijft over het vloeibare metaal naar de koeling en zo ontstaat perfect vlak vensterglas.

Glasblazen

Om glazen voorwerpen te maken blaas je met een blaaspijp lucht in warm, vloeibaar gemaakt glas. Tegenwoordig doen machines dat in de glasfabriek, maar vroeger waren er veel glasblazers. Glasblazen is heel moeilijk en je moet veel oefenen voordat je het kunt. Glasblazers lijken wel kunstenaars. Ze kunnen allerlei glazen blazen, maar ook een hondje of een knikker maken.

Hergebruik

Het mooie van glas is dat het eindeloos te recyclen is. Lege flessen gaan in de glasbak. Die bakken staan meestal bij de supermarkt. De glasscherven worden in de fabriek gesmolten en uit de oven komt weer nieuw glas.