Geluid

Werkstukken en spreekbeurten

Geluid is overal. Soms is het prettig om te horen, maar soms ook niet. Wist je dat geluid eigenlijk lucht is die trilt?

Wat is geluid?

Geluid is lucht die trilt. Lucht gaat bewegen doordat een voorwerp trilt. Bijvoorbeeld een gitaarsnaar of je stembanden. Leg je hand maar eens op je keel als je praat. De deeltjes van de lucht bewegen alsof het golven zijn. Deze geluidsgolven gaan heel snel. Wel driehonderd meter per seconde. Als de geluidsgolven je oor bereiken, gaat je trommelvlies ook trillen. Daardoor worden er signalen naar je hersenen gestuurd. En je hersenen herkennen het als een geluid.

Hoog en laag, hard en zacht

Als de lucht snel trilt, hoor je een hoge toon. En als de lucht langzaam trilt, hoor je een lage toon. Een geluid is hard als er veel lucht trilt. Dus hoe meer lucht er trilt, hoe harder het geluid.

Echo

Geluiden kunnen terugkaatsen. Bijvoorbeeld door water of harde oppervlakten. Als je zingt in de badkamer klinkt je stem mooi vol. Je hoort je eigen stem en bijna tegelijkertijd hoor je het weerkaatsende geluid. Zing maar eens een liedje onder de douche. In een grote ruimte duurt het wat langer voordat je het geluid weer hoort. Soms is de afstand tussen waar het geluid vandaan komt en waar het tegenaan kaatst heel groot. Dan duurt het lang voordat het geluid weer terug is. Dit noem je echo.