Auto's

Werkstukken en spreekbeurten

Bijna elk gezin in Nederland heeft minstens één auto. Wist je dat veel dingen in het landschap speciaal voor auto's zijn gemaakt?

Wegen, bruggen, tunnels, rotondes, parkeerplaatsen, garages en tankstations: zijn allemaal gemaakt voor de auto. En nog steeds wordt er hard gewerkt aan de wegen in Nederland.

Zelfbeweger

Een auto is een voertuig op wielen met een motor. Hij kan rijden zonder spierkracht van een mens of dier. We gebruiken de auto om mensen of spullen te vervoeren. De eerste auto’s leken helemaal niet op de auto’s van nu. Ze hadden fietswielen en een stok om mee te sturen. Ze leken meer op koetsen. Ze mochten net zo hard rijden als mensen konden lopen.

Hoe kan een auto rijden?

In de automotor wordt kracht aangemaakt. Benzine wordt gemengd met lucht. Dit wordt samengeperst en aangestoken door een vonk. Een kleine explosie maakt de kracht, die zorgt dat de wielen gaan bewegen. Dit gebeurt heel snel en heel vaak per seconde. Zo blijft de auto rijden, zolang er genoeg benzine is. De nieuwste auto's rijden op elektriciteit. Je mag pas in een auto rijden als je zeventien jaar bent. Je moet ook een rijbewijs halen en je houden aan alle verkeersregels.