Achtbanen

Werkstukken en spreekbeurten

Een achtbaan is een attractie in een pretpark. Veel mensen gaan speciaal voor de achtbanen naar een pretpark toe. Heb jij weleens een ritje in een achtbaan gemaakt?

Ontstaan

Jij kent achtbanen waarschijnlijk van de Efteling of een ander pretpark, maar deze attractie komt oorspronkelijk uit Rusland. Daar werden in de 17de eeuw houten bouwwerken met ijs bedekt, waarop mensen met een soort slee naar beneden gleden. Omdat de glijbanen erg duur waren, konden alleen rijke mensen ze betalen.

Soorten achtbanen

Er zijn verschillende soorten achtbanen. Zo zijn er achtbanen die heel snel gaan en achtbanen die enorm hoog gaan. Wist jij dat de hoogste achtbaan ter wereld wel 139 meter hoog is? En de snelste achtbaan ter wereld (in Abu Dhabi) wel 240 kilometer per uur gaat? Best wel eng, toch?

Veiligheid

Veiligheid is heel belangrijk bij achtbanen. Daarom wordt iedereen die in een achtbaan zit met een stevige beugel vastgeklemd in de stoel. Daarnaast zit onder alle wagentjes ook een pal. Een pal blokkeert het wagentje als deze terug wil rollen bij het omhoog rijden. Daarnaast zitten er ook wieltjes om de buizen heen geklemd, zodat een karretje nooit van de rails af kan vallen.