Aardolie

Werkstukken en spreekbeurten

Aardolie wordt diep uit de grond gehaald en is heel belangrijk in het dagelijks leven. Wist je dat veel plastic en dus ook veel speelgoed gemaakt wordt van aardolie?

Dode dieren en planten

Aardolie is een dikke zwarte vloeistof die meestal diep onder de grond zit. Het is ontstaan uit resten van planten en dieren die doodgingen en op de zeebodem terechtkwamen. In de loop van de jaren zijn ze bedekt met lagen klei en zand. Daar gingen wel miljoenen jaren overheen. Door de druk van deze lagen veranderden de dode dieren en planten heel langzaam in aardolie. Maar alleen als het zo diep in de bodem ook nog heel erg warm was.

Zwart goud

Aardolie wordt ook wel ‘zwart goud’ genoemd. Het is namelijk heel veel geld waard. Dat komt doordat er niet zoveel van is. En het moet diep uit de grond worden gehaald. Dat kost veel geld. Van aardolie wordt bijvoorbeeld plastic gemaakt, asfalt, en brandstof voor auto’s en vliegtuigen: benzine en kerosine.

Raffinaderij

Bedrijven halen deze olie uit de grond. Daarna gaat het naar een fabriek waar ze allerlei nuttige producten van aardolie maken. Zo’n fabriek heet een raffinaderij. Landen waar nog veel aardolie aanwezig is zijn bijvoorbeeld Kazachstan, Irak en Canada.