Aardgas

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat heel veel mensen aardgas gebruiken? Bijvoorbeeld om te koken op het gasfornuis of om het huis te verwarmen.

Onder de grond

Aardgas is ontstaan uit resten van heel kleine zeedieren die doodgingen en op de zeebodem terechtkwamen. In de loop van de jaren zijn ze bedekt met lagen klei en zand. Daar gingen wel miljoenen jaren overheen. Onder de druk van die lagen veranderden de dode diertjes langzaam in steenkool. Doordat het heel warm werd onder de grond, kwam er gas vrij.

Boren

Het gas kan niet zelf door de dikke lagen steen heen komen. Daarom zit het onder de grond. Net zolang tot mensen het eronder vandaan halen. Ze boren een gat in de grond, zodat het gas omhoogkomt. Je kunt het vergelijken met een ballon die leegloopt. Daarna wordt het naar huizen vervoerd of naar elektriciteitscentrales. Door aardgas te verbranden, kan elektriciteit worden opgewekt en water worden verwarmd.

Groningen

In Nederland zit ook veel gas in de grond. In 1959 werd in Groningen een heel groot gasveld gevonden. Nu raakt het aardgas in de grond in Nederland langzaam op. Daarom denken mensen hard na over vervangers van aardgas. Met behulp van de wind en de zon kun je bijvoorbeeld ook elektriciteit opwekken.