Zwemmen

Werkstukken en spreekbeurten

Wist jij dat zwemmen een van de gezondste sporten is die er bestaat? Met zwemmen gebruik je bijna alle spieren van je lichaam.

Zwemmen in de zee

Heel vroeger waren er nog geen zwembaden. Toen zwommen de Romeinen gewoon in de zee of rivier. Romeinse soldaten zwommen zelfs als training de rivier over met hun wapens en spullen op hun rug. Toen zwemmen wat bekender werd, werden er zwembaden gebouwd. In Europa werd het eerste zwembad in Engeland gebouwd. Dit was in 1828. In Nederland werd in 1870 de eerste zwemclub opgericht: de Amsterdamse Zwemclub.

Diploma's

Rond 1940 werd in Nederland schoolzwemmen door de overheid verplicht. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Er zijn drie zwemdiploma's: A, B en C. Welke heb jij al gehaald? Als je echt goed bent in zwemmen, kun je ook andere diploma's halen. Bijvoorbeeld zwemvaardigheidsdiploma's of een diploma reddingszwemmen.

Zwemwedstrijden

Zwemwedstrijden worden in een wedstrijdbad gehouden. Zo'n bad heeft aparte banen voor de zwemmers en startblokken waar de zwemmers van afspringen. Ook kan de tijd van elke zwemmer worden bijgehouden. Bij de wedstrijden wordt er met verschillende slagen gezwommen. Bijvoorbeeld met de borstcrawl, de rugslag of de vlinderslag.