Zeilen

Werkstukken en spreekbeurten

Mensen zeilen voor hun plezier, maar er worden ook zeilwedstrijden gehouden. Waar kun je leren zeilen?

Wind

Nu zijn er motorboten, maar vroeger bestonden die nog niet. Er waren alleen zeilschepen. Aan de top van de mast werd een zeil gespannen dat de wind opving. De wind zorgde ervoor dat het schip vooruitkwam. Maar dan moest de wind wel de goede kant op waaien. Later werden er modernere zeilen ontworpen die ervoor zorgden dat een schip met bijna alle windrichtingen vooruit kon komen.

Zeilschool

Waar kun je nu eigenlijk leren zeilen? Op een zeilschool! Er zijn er meerdere in Nederland. De meeste zeilscholen zitten in Friesland. Logisch, want daar zijn tenslotte veel meren om op te zeilen! Jongeren leren meestal zeilen in een optimist. Dat is een eenpersoons jeugdzeilboot. Het is een klein bootje dat makkelijk te besturen is door één persoon. In een optimist leer je hoe je de zeilen moet bedienen en hoe je kunt sturen. Je kunt ook op zeilkamp om te leren zeilen.

Wedstrijden

Er worden ook wedstrijden gehouden in de zeilsport. Je moet dan zo snel mogelijk een bepaald parcours afleggen. Bij wedstrijden wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten zeilboten. Hierbij wordt gelet op het aantal masten en het aantal rompen. Een catamaran, bijvoorbeeld, is een boot met twee rompen. De zeilsport is een olympische sport en er zijn ook veel (internationale) zeilevenementen.