Wielrennen

Werkstukken en spreekbeurten

Wielrennen is een wielersport. Net als bijvoorbeeld mountainbiken. Maar bij wielrennen fiets je op de weg. Wat is de bekendste wedstrijd in het wegwielrennen?

Wegwielrennen

Wegwielrennen is wielrennen op de openbare weg. Er zijn bij het wegwielrennen eendaagse en meerdaagse wedstrijden. De bekendste meerdaagse wedstrijd is de Ronde van Frankrijk (Tour de France). Het wegwielrennen heeft drie verschillende soorten wedstrijden:

1. De ploegentijdrit. Hierbij leggen wielrenners met hun ploeg (team) een vast parcours af. De ploeg die het snelste is, wint.
2. De individuele tijdrit. In de tijdrit starten de wielrenners één voor één. Wie de snelste tijd heeft, wint.
3. De rit in lijn. Het hele peloton (een grote groep met allemaal wielrenners) start tegelijk en degene die als eerste over de finish rijdt, wint.

Wereldkampioenschap

De wereldkampioenschappen wegwielrennen zijn elk jaar in het najaar. Wist je dat vrouwen pas sinds 1958 mee mogen doen aan wereldkampioenschappen? Een bekende Nederlandse wielrenster is bijvoorbeeld Marianne Vos. In 2012 won ze op de Olympische Spelen een gouden medaille op het onderdeel wegwedstrijd. Ze doet ook aan baanwielrennen en veldrijden.