Volleybal

Werkstukken en spreekbeurten

Voor volleybal is het handig als je lang bent. Want het net waar de bal overheen moet hangt hoog. Maar wanneer scoor je een punt bij volleybal?

Teamsport

Volleybal is een echte teamsport. Meestal spelen er zes spelers per team. In het midden van het speelveld hangt een net. Het ene team probeert de bal aan de andere kant van het net op de grond te krijgen. Dat lijkt makkelijk, maar het andere team mag de bal bij het net tegenhouden (blokkeren) of via drie spelers terugslaan naar de overkant. Als het lukt om de bal bij het andere team op de grond te krijgen, krijg je een punt. Het team dat het eerst 25 punten heeft behaald, wint de set. Wie het eerst drie sets heeft gewonnen, wint de wedstrijd.

Beachvolleybal

Heel lang geleden speelden mensen al een balspel met twee velden. Je mocht de bal net zoals bij volleybal niet vasthouden. Want dit oer-volleybalspel speelden ze met... hun billen! In de zestiende eeuw speelde de adel al iets dat meer lijkt op óns volleybal. Daarna zijn er veel soorten bedacht, zoals zitvolleybal, minivolleybal en beachvolleybal (strandvolleybal). Beachvolleybal is ongeveer hetzelfde als zaalvolleybal. Alleen speel je het op zand, zijn er maximaal drie sets en hoef je minder punten te halen. Beachvolleybalteams zijn ook kleiner. Meestal spelen er maar twee spelers per team op het strand. Dat is best hard rennen. Want het veld is niet zoveel kleiner dan bij zaalvolleybal. En het is vaak ook nog warm als je op het strand bent!