Voetbal

Werkstukken en spreekbeurten

Voetbal is de meest gespeelde sport van de wereld. Weet jij ook waar het spel voor het eerst gespeeld werd?

Er werd voor het eerst gevoetbald in Engeland. De eerste voetbalclub in Nederland was de Haarlemse Football Club (HFC). Meisjes konden toen nog niet lid worden van een voetbalclub.

Beroemde voetballers

Voetballen kan je op een veldje in de buurt of bij een club. Buiten voetballen heet veldvoetbal. Binnen heet het zaalvoetbal. Vroeger kon je alleen voor de lol voetballen. Sinds 1954 kan je ook voetballer zijn van beroep. Als je er geld mee verdient, ben je een profvoetballer. Je werkt dan bij het betaald voetbal. Pele is een beroemde profvoetballer. Hij was zeventien jaar toen hij zijn eerste doelpunt maakte bij het wereldkampioenschap voetbal. Johan Cruijff is de bekendste Nederlandse voetballer.

Competitie

Nederland houdt elk jaar competities voor het betaald voetbal. Dat betekent dat ze wedstrijden tegen elkaar spelen. Elftallen die ongeveer even goed zijn worden bij elkaar in een groepje gezet. Die groepjes heten divisies. Er zijn verschillende divisies. In de eredivisie zitten de beste clubs. Die elftallen spelen tegen elkaar voor de meeste punten. De winnaar is landskampioen. De beste club van Nederland dus. Om de twee jaar is er een Europees kampioenschap (EK) of een wereldkampioenschap (WK) voetballen. Dan kiest de KNVB de beste Nederlandse voetballers voor in het Nederlands elftal.