Turnen

Werkstukken en spreekbeurten

Weet jij wat het paard, de brug, de ringen en de rekstok zijn? Inderdaad, dat zijn turntoestellen!

Veel mensen denken dat turnen een meidensport is, maar dat is helemaal niet waar. Van turnen word je heel sterk en gespierd, wat juist heel stoer is. Kijk maar naar de bekende turner Epke Zonderland!

Toestellen

Om te kunnen turnen heb je toestellen nodig. Op en aan deze toestellen doe je namelijk de oefeningen. Jongens oefenen vaak op het paard, de brug, aan de ringen en de rekstok. Meisjes oefenen vaak op de evenwichtsbalk en ook op de brug.

Turnles

De turnles begint altijd met een warming-up. Dit is het opwarmen van je lichaam. Tijdens de warming-up moeten kinderen meestal rennen, hinkelen en springen. Deze opwarming zorgt ervoor dat je minder snel blessures krijgt. Na de warming-up worden nog wat rekoefeningen gedaan en dan kan de turnles beginnen. Tijdens de les leren kinderen oefeningen. Je moet veel nadenken tijdens deze oefeningen. Zo moet je niet vergeten de oefeningen altijd met gestrekte tenen, benen, vingers en armen te doen. Als de les is afgelopen doe je nog een cooling-down. Je doet dan nog een aantal rustige oefeningen die ervoor zorgen dat je lichaam niet te snel afkoelt en je erge last krijgt van spierpijn.

Wedstrijden

Er worden ook wedstrijden gehouden in het turnen. Vrouwen hebben bij turnwedstrijden vier toestellen waarop zij turnen en mannen zes toestellen. Bij turnwedstrijden geeft een jury punten voor elk onderdeel dat gedaan wordt.