Striptekenen

Werkstukken en spreekbeurten

Lees jij graag strips? Dat ben je zeker niet de enige! Strips zijn heel populair en sommige verhalen zijn zelfs wereldberoemd. Denk maar eens aan Asterix.

Striptekenen

'Strip' is een Engels woord en betekent streep of strook. Het is een reeks plaatjes die samen een verhaal vertellen. Voor het maken van een strip heb je niet veel spullen nodig. Aan papier, potloden en een gum heb je genoeg. Maar het tekenen van strips is een vak apart en best lastig. Mensen die strips maken, noem je striptekenaars. 

Ontstaan

Een strip noem je ook wel een beeldverhaal. Zo mooi en flitsend als stripboeken er tegenwoordig uitzien, zagen ze er vroeger nog niet uit. Heel vroeger, in de prehistorie, maakten mensen grottekeningen in grotten. Dat kun je ook zien als een beeldverhaal. Romeinen en Egyptenaren maakten beschilderingen op hun tempels en huizen. Pas veel later werden er stripboeken gemaakt. Een van de eerste stripverhalen verscheen in 1865 in Duitsland, Max und Moritz.

Strips in de krant

De krant die als eerste strips publiceerde, was de Amerikaanse New York Journal. In 1897 verscheen in deze krant de eerste strip, The Katzenjammer Kids. Later gingen meer kranten strips publiceren. Kijk maar eens in verschillende Nederlandse kranten.

Bekende striptekeningen

In de afgelopen tientallen jaren zijn veel stripalbums verschenen. Een paar bekende zijn Superman, Flash, Batman, Kuifje, Asterix en Suske en Wiske.