Snowboarden

Werkstukken en spreekbeurten

Het lijkt op surfen, maar je doet het niet op het water maar in de sneeuw. Dan hebben we het natuurlijk over snowboarden! Hoe is deze sport bedacht?

Snurfen

Snowboarden is eigenlijk ontstaan door de surfsport. Al duizenden jaren geleden gingen mensen in Polynesië (een eilandengroep in de Grote Oceaan) op een plank in het water staan. Het doel was om zo lang mogelijk op de plank te blijven staan zonder dat je in het water viel. Pas rond 1964 bedachten surfers dat het ook wel leuk zou zijn om met een surfplank een besneeuwde berg af te surfen. Zo ontstond het snurfen (sneeuw-surfen), dat later snowboarden werd genoemd.

Freestyleboards en raceboards

Misschien zien alle snowboards er voor jou hetzelfde uit, maar dat zijn ze niet. Er zijn heel veel verschillende planken waarmee je de berg af kunt glijden:

  • Raceboard of alpinesnowboard: dit is een lang snowboard, waarmee je heel hard kunt. Het wordt gebruikt door mensen die al goed kunnen snowboarden.
  • Freerideboard: hiermee kun je iedere berg af. Een freerideboard kun je op een gladde pistes of hellingen met losse sneeuw gebruiken.
  • Freestyleboard: dit snowboard gebruik je om mee te springen en trucs mee te doen. In een funpark (park waarin je allerlei trucs kunt doen) op de berg gebruiken alle snowboarders een freestyleboard. Het is een breed en stevig snowboard.