Skiën

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat je voor skiën eigenlijk geen bergen of sneeuw nodig hebt? En dat skiërs met hun benen een 'pizzapunt' maken om te remmen?

Kunstmatten

Skiën is een sport waarbij je twee ski’s nodig hebt. De skilift brengt je naar het begin van de piste. Misschien denk je dat je alleen maar in Oostenrijk of Zwitserland kunt skiën. Maar dat is niet zo. Ook in landen zonder bergen kun je skiën. Zelfs in Nederland! Je skiet dan niet in de sneeuw, maar op kunstmatten die op een helling zijn gelegd. Als je op een kunstskibaan valt, doet het wel iets meer pijn dan als je in de zachte sneeuw in een berglandschap valt. Wil je toch graag in de sneeuw skiën? Dat kan in een hal waarin een helling met sneeuw is gemaakt.

Spullen om te skiën

Om te skiën in de bergen heb je best veel spullen nodig. Het is vaak koud in de sneeuw, dus je moet een skipak en warme handschoenen aantrekken. Ook heb je ski’s, skistokken, skischoenen en een helm nodig.

Pizzapunt

Het allerbelangrijkste bij skiën is het remmen. Je wilt tenslotte niet botsen tegen een boom of andere skiërs. Je remt door van je ski’s een zogenoemde pizzapunt te maken. Je staat dan met je benen in een driehoeksvorm. Als je al wat meer ski-ervaring hebt, kun je ook remmen door je ski’s recht naast elkaar schuin op de berg te draaien. Maar veel leuker dan remmen is natuurlijk zo hard mogelijk glijden! Dat is ook het doel van wedstrijdskiërs. Zij doen hun best om zo snel mogelijk een parcours af te leggen.