Skaten en skateboarden

Werkstukken en spreekbeurten

Onder skaten vallen verschillende sporten: rolschaatsen, skeeleren en skateboarden. Wat vind jij het leukst?

Schaatsen zonder ijs

Met skeelers en skates kun je schaatsen zonder dat er ijs ligt. Ze zien eruit als schaatsen, maar dan met een rij wieltjes in plaats van een ijzer. Rolschaatsen zijn schoenen met vier wieltjes eronder. Twee voor en twee achter. Rolschaatsen doen mensen die willen kunstrijden. Net als bij kunstschaatsen op ijs maken ze mooie figuren. Een acht of een pirouette bijvoorbeeld.

Surfen zonder water

Sinds 1950 bestaat het skateboard. Dit is een plank met vier wieltje eronder. Letterlijk is het in het Engels schaatsplank. Maar het is eerder een surfplank. Want surfers kunnen ermee oefenen zonder water! Dat is handig als er een keer geen mooie surfgolven zijn.

Veiligheid

Skateboarden en skeeleren kun je gewoon op straat doen, in skateparken of in een half pipe (halve pijp waarin oefeningen gedaan kunnen worden). Skaters kunnen vaak bijzondere trucjes. Springen en draaien bijvoorbeeld.

Er gebeuren elk jaar veel ongelukken met skaters. Daarom is het slim om altijd een helm te dragen. En je knieƫn, ellebogen en polsen goed te beschermen. Met elleboog- en kniebeschermers natuurlijk! Om te skaten moet je goed je evenwicht kunnen bewaren.