Schaatsen

Werkstukken en spreekbeurten

Heel veel mensen in Nederland houden van schaatsen. Jong en oud gaat het ijs op als de sloten bevroren zijn. Wist je dat ook onze koning van schaatsen houdt?

Koning Willem-Alexander heeft toen hij nog een prins was zelfs meegedaan aan de elfstedentocht. Later vroeg hij zijn vriendin Máxima ten huwelijk op het ijs. 

Geschiedenis

Vroeger werden schaatsen van dierenbotten gemaakt. Erg hard schaatsen kon je op die dingen niet. Rond 1400 werd ontdekt dat schaatsen op ijzer een stuk sneller ging. Een van de eerste schaatsen met een ijzer eronder was de krulschaats. Deze schaats zie je ook op veel schilderijen terug. Aan het eind van de 19de eeuw werd er voor het eerst op noren geschaatst.

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een heel bekende en populaire schaatstocht door Friesland. De wedstrijd gaat over ruim 200 kilometer natuurijs. In 1909 werd de Elfstedentocht voor het eerst georganiseerd. De wedstrijd gaat langs elf steden en is nog maar vijftien keer gereden. Het ijs moet tenslotte wel dik genoeg zijn om over te kunnen schaatsen. En dat is jammer genoeg bijna nooit het geval. De laatste keer was in 1997 – toen was jij nog niet eens geboren.

Kunstijsbanen

Als er niet op natuurijs geschaatst kan worden, gaan veel schaatsers naar de kunstijsbaan. Er zijn veel verschillende soorten kunstijsbanen. Zo zijn er 400-meterbanen maar ook shorttrackbanen. Die zijn 111,12 meter lang. De bekendste kunstijsbaan is ijsstadion Thialf in Heerenveen. Hier worden vaak en veel wedstrijden gehouden.