Kitesurfen

Werkstukken en spreekbeurten

Surfers bewegen zich over het water op een plank. Weet jij het verschil tussen surfers en kitesurfers?

Wat is een kite?

Kite is het Engelse woord voor vlieger. Kitesurfen is dus surfen met een vlieger. De vlieger die hiervoor wordt gebruikt, is anders dan een vlieger waar jij misschien mee speelt. Het is een grote vlieger die je de lucht in kan trekken! Er moet behoorlijk wat wind staan om te kunnen kitesurfen. De wind zorgt er namelijk voor dat je vooruitkomt én mooie sprongen in de lucht kunt maken.

Snel en hoog

Behalve dat je als kitesurfer hoog kunt springen en even in de lucht kunt zweven, kun je ook heel snel vooruit gaan. Kitesurfers scheuren met 20 tot 40 kilometer per uur over het water. Dat is ongeveer zo snel als een scooter rijdt. Heel goede kitesurfers kunnen snelheden tot wel 100 kilometer per uur halen! Dat is ongeveer zo snel als een auto op de snelweg rijdt. 

Sturen

Om te kunnen kitesurfen heb je een plank en een vlieger nodig. De plank heet een kiteboard. Er zitten banden op waar je voeten in blijven zitten. Het is soepel en licht, zodat de kitesurfer goed kan sturen en springen. Aan de vlieger (kite) zit een bar (balkje) met stuurlijnen. Als je aan de linkerkant van de bar trekt, stuurt de kite naar links en als je aan de rechterkant trekt, stuurt de kite naar rechts. Door aan de bar te trekken komt er meer wind in de vlieger. Als je de bar van je afhoudt, dan heeft de vlieger minder kracht. Als een kitesurfer een foutje maakt, moet hij de bar dus van zich afhouden of helemaal loslaten, zodat hij bijvoorbeeld niet te hoog de lucht in vliegt en er ongelukken gebeuren.