Karate

Werkstukken en spreekbeurten

Karate is een vechtsport. Weet jij in welk land de sport ontstaan is?

Vechtsport

De vechtsport karate is ontstaan op de Ryukyu-eilanden van Japan. Bij deze vechtsport worden geen wapens gebruikt. Bij karate trap je, stoot je en weer je af (verdedig je jezelf). Karate is niet zomaar een potje vechten. Respect voor elkaar is heel belangrijk. Lijkt het jou een leuke sport?

Tellen in het Japans

Iemand die aan de sport karate doet, noem je een karateka. Bij karateles begin je altijd eerst met een warming-up (het opwarmen van de spieren). Wist je dat het tellen tijdens de karateles in het Japans gebeurt? Als karateka’s stoten uitdelen, telt de leraar in het Japans op de maat mee.

Kleur band

Je kunt bij karate aan iemand zien hoe goed hij in de sport is. Hoe? Kijk naar de band die een karateka om de middel draagt. Iemand met een witte band is een beginner. Daarna kun je bijvoorbeeld de gele, oranje, groene, blauwe en bruine band halen. De hoogst haalbare band is de zwarte band. Iemand met een zwarte band is dus heel erg goed in karate!

Wedstrijden

Er zijn regelmatig karatewedstrijden in Nederland en in het buitenland. Bij de wedstrijden worden poules (indeling van groepen) gemaakt op basis van leeftijd, gewicht en band. Word je ouder of zwaarder, of krijg je een andere band, dan kom je in een andere poule terecht. Bij de wedstrijden kun je medailles, bekers en vaantjes winnen.