Judo

Werkstukken en spreekbeurten

Judo is een Japanse verdedigingssport. Een judopak zit vast met een band. Wist je dat je aan de kleur van die band kunt zien hoe goed iemand in judo is?

Judoworpen

Iemand die aan judo doet, noem je een judoka. Het woord judo betekent eigenlijk 'zachte weg'. Dat wil zeggen dat een judoka zijn tegenstander geen pijn wil doen. Hij probeert met verschillende judoworpen de ander te laten vallen. Voor de worpen kun je je armen, benen, rug, schouders en heupen gebruiken. Na zo’n worp kun je de andere judoka vasthouden op de grond. Dit doe je door een houdgreep, een omstrengeling of een armklem.

De band

Judoka’s dragen om hun judopak een band. Deze zorgt er voor dat de judojas dichtblijft. Ook kun je aan de kleur van de band zien hoe goed een judoka is. Hoe donkerder de kleur, hoe beter de judoka is. Je begint met de witte band. Dan komen de gele, de oranje, de groene, de blauwe, de bruine en als laatste de zwarte band. Om een kleur hoger te komen, moet je iedere keer examen doen. Deze examens worden natuurlijk steeds moeilijker.