Boksen

Werkstukken en spreekbeurten

Een bokser moet tegen een stootje kunnen. Maar mag je je tegenstander overal raken?

Vechtsport

Boksen is een vechtsport. Net als bijvoorbeeld judo en karate. Bij boksen gaat het er best hard aan toe. Boksers kunnen gewond raken. Je kunt je tegenstander knock-out (spreek uit: nok-out) slaan. Hij kan dan even bewusteloos zijn. De scheidsrechter telt tot tien. Als je tegenstander dan niet is opgestaan, is de wedstrijd afgelopen en heb je gewonnen. Er is ook een jury die punten geeft. Als er geen knock-out is, wint de bokser met de meeste punten. Boksers dragen bokshandschoenen en een bitje om hun tanden te beschermen.

Zijn boksers vechtersbazen?

Een heftige sport, hè, dat boksen? Boksers lijken vechtersbazen. Toch is het meer dan klappen uitdelen. Er zijn regels. Je mag je tegenstander bijvoorbeeld niet vasthouden, bijten of pootje haken. Ook moet een bokser heel veel trainen. Hij moet niet alleen sterk, maar ook fit zijn. En snel, want hij wil natuurlijk zo weinig mogelijk klappen krijgen!

Bekende boksers

Er zijn verschillende vormen van boksen, zoals gewoon boksen, kickboksen en thaiboksen. Elke vorm heeft net iets andere regels. De Amerikaanse Muhammad Ali en Mike Tyson werden wereldberoemd met boksen. Bekende Nederlandse kickboksers zijn Rico Verhoeven en Badr Hari.