Bergbeklimmen

Werkstukken en spreekbeurten

Bergbeklimmen is een sport. Het kan gevaarlijk zijn, dus moet een bergbeklimmer eerst goed oefenen voordat hij een hoge berg beklimt.

Bergbeklimmen

Bergbeklimmen is een zware sport die erg gevaarlijk kan zijn. Een bergbeklimmer beklimt hoge en moeilijke bergen. Bergbeklimmen is dus iets anders dan een flinke bergwandeling, waarbij je soms een beetje moet klimmen. Bergbeklimmen wordt ook wel alpinisme genoemd. Je kunt bergen beklimmen, maar ook rotsen en gletsjers, dat zijn bergen van ijs.

Oefenen

Als je bergen wilt gaan beklimmen, moet je eerst goed oefenen. Dat kan op een klimwand. Dat is een muur met grepen die je kunt vastpakken en waarop je met je voeten kunt steunen. Je zit vast aan een touw en beneden staat iemand die ervoor zorgt dat je niet kunt vallen. Dat noem je zekeren. Als je het klimmen onder de knie hebt, kun je ook jezelf zekeren. Een bergbeklimmer kan ook oefenen op bergen of rotsen die niet heel steil of hoog zijn.

Een berg spullen nodig

Goede spullen zijn belangrijk voor een bergbeklimmer. Hij heeft in elk geval nodig: geschikte kleding en klimschoenen, een klimgordel, zekeringsmateriaal, touwen en allerlei speciale haken. Voor ijsklimmen heeft hij ook een ijsbijl en stijgijzers nodig. Dat zijn zolen met pinnen die hij onder zijn schoenen kan binden voor grip in het ijs. Rotsbeklimmers hebben vaak een helm op, omdat er stukken steen kunnen vallen. Het beklimmen van een grote berg kan meerdere dagen of zelfs weken duren. Dan heeft de bergbeklimmer ook eten, drinken en kampeerspullen nodig. En als hij heel hoog gaat klimmen een zuurstoffles.

De hoogste berg van de wereld

In Nederland zijn geen hoge bergen. Voor hoge bergen gaan bergbeklimmers naar landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en ItaliĆ«. De Mont Blanc is een bekende berg in Europa die veel beklommen wordt. De hoogste berg van de wereld is de Mount Everest in AziĆ«. Je kunt deze berg alleen beklimmen als je een heel goede bergbeklimmer bent, en ook dan is het nog erg gevaarlijk. De berg is bedekt met sneeuw en ijs en het is er heel koud. Als je op grote hoogte je handschoenen uittrekt, bevriezen je handen bijna direct. Hoe hoger je komt, hoe minder zuurstof er is om te ademen. De kans op een ongeluk is groot. De bergbeklimmer kan bijvoorbeeld door gladheid of een verkeerde beweging in een afgrond vallen of ondergesneeuwd raken door een lawine. Er zijn meer dan 200 bergbeklimmers overleden op de Mount Everest. Het is dus bijzonder knap als een bergbeklimmer de top van deze berg gehaald heeft en weer veilig beneden komt.