Basketbal

Werkstukken en spreekbeurten

'Basket' betekent korf. Het is bij basketbal namelijk de bedoeling om de bal door de korf te gooien. En dat is nog niet zo makkelijk!

Puntentelling

Bij basketbal scoor je als de bal door de ring en het netje gaat. Er is een speciale puntentelling. Als je raak hebt geschoten krijg je één, twee of drie punten. Scoorde je van dichtbij, dan krijg je twee punten. Stond je verder weg, achter de driepuntslijn, dan krijg je drie punten. Gooide je de bal met een vrije worp door de ring, dan is dit één punt waard. Een vrije worp krijg je als de tegenstander een fout heeft gemaakt. Voor die fout krijgt hij van de scheidsrechter een straf.

Dribbelen en passen

Als je dribbelt, laat je de bal stuiteren op de grond. Je moet dit met één hand doen. Vanuit de pols en vingers houd je controle over de bal. Je mag wel wisselen van hand. Als je stopt met dribbelen, moet je schieten of passen. Passen wil zeggen dat je de bal naar een medespeler gooit. Als je toch verder dribbelt, maak je een overtreding. Zo’n tweede dribbel noem je een second-dribble. De tegenstander krijgt dan de bal.