Phishing
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Op straat kan een zakkenroller je portemonnee uit je zak stelen. Maar wist je dat er op internet ook criminelen zijn die naar je geld vissen? Dat heet phishing.
Phishing
Het woord phishing spreek je uit als fisjing. Criminelen proberen via e-mail, WhatsApp of YouTube naar informatie te vissen. Ze willen bijvoorbeeld de pincode van je bankpas weten. Daarmee kunnen ze inbreken op je bankrekening.
Pincode
Phishing kan op verschillende manieren gebeuren. Je krijgt bijvoorbeeld een mailtje van de bank. Daarin staat dat ze je rekeningnummer en pincode willen controleren. Zo’n bericht lijkt net echt, alsof het door je eigen bank is gestuurd. Maar als je op de link in het mailtje klikt, kom je op een nepwebsite. Als je daar je rekeningnummer en pincode intypt, zien de criminelen dat. Zij kunnen daarna inloggen bij jouw bank en geld van je rekening halen. Phishing kan ook verstopt zitten in een prijsvraag. Het lijkt dan alsof je iets kunt winnen als je op de link klikt.
Opletten
Het is belangrijk dat je goed oplet voordat je informatie met anderen deelt. Niemand mag jouw pincode weten. Ook de bank zal jou daar nooit om vragen. Check altijd goed wie je de mail heeft gestuurd. En klik nooit zomaar op een link.
Boeken
-
Ben Hubbard
-
Jan von Holleben
-
Nico De Braeckeleer
-
César Cleijn
Filmpjes
-
bron: YouTube/Eurowijs Kids
-
bron: YouTube/Veilig internetten
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
Meer over Phishing op andere sites
-
Wikikids
Wat is phishing?
-
HoeZoMediawijs
Negen checks om phishing te herkennen.
-
HoeZoMediawijs
Wat heeft hacken met phishing te maken?
-
Join HackShield
Speel het spel en leer over veiligheid op internet.
-
Willem Wever
Zijn mailtjes waarin banken om gegevens vragen betrouwbaar?
-
Willem Wever
Hoe word je niet gehackt?