Nepnieuws

Werkstukken en spreekbeurten

Geloof jij alles wat je leest en ziet op internet? Pas op: er bestaat nepnieuws.

Wat is nepnieuws?

Op WhatsApp, YouTube en andere websites kun je allerlei nieuwtjes vinden. Een filmpje van je favoriete zanger die iets heeft gestolen. Of een spannend berichtje over een hond die mensen heeft aangevallen. Maar is het allemaal waar wat je ziet en leest? Sommige verhalen of filmpjes zijn verzonnen of een klein beetje veranderd. Het gezicht van de zanger is bijvoorbeeld op het lijf van iemand anders geplakt. Dat heet nepnieuws.

Waarom nepnieuws?

Mensen maken nepnieuws om iets te verdienen. Want als jij op hun bericht klikt, krijgen zij daar geld voor. Er zijn ook mensen die nepnieuws maken, zodat jij gaat denken dat iets echt waar is. Dan zorgen zij ervoor dat jij anders over iets of iemand gaat denken. En mensen maken ook nepnieuws gewoon voor de grap.

Hoe weet je of nieuws echt of nep is?

Je moet soms goed kijken om te ontdekken of iets nepnieuws is. Dit kan je helpen:

1. Denk altijd goed na
Kun je het bericht bijna niet geloven of word je heel nieuwsgierig van de titel die erboven staat? Bijvoorbeeld: 'Na het lezen van deze tip haal jij alleen nog maar tienen op school!' Denk na: zou het echt waar zijn of probeert iemand je erin te laten trappen?

2. Wie heeft het bericht gestuurd?
Wie stuurt je het bericht of heeft het filmpje gemaakt? Ken je die persoon en kun je hem vertrouwen?

3. Zoek het bericht op andere sites
Als een bericht waar is, staat het vaak ook op andere websites. Zoek op betrouwbare plekken, bijvoorbeeld op de app of website van het Jeugdjournaal.