Grooming

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij weleens gehoord van ‘grooming’? Het woord komt uit het Engels en betekent ‘mooi maken’. Het gaat over mensen op internet die aardig doen, maar lelijke bedoelingen hebben.

Wat is grooming?

Grooming (spreek je uit als: groeming) gebeurt als een volwassene probeert een kind op internet naar zich toe te lokken. Zo iemand noem je een groomer. Een groomer chat bijvoorbeeld met je via een game of via social media over dingen die jij leuk vindt. Dat heeft hij eerst goed uitgezocht. Vaak doet een groomer alsof hij geen volwassene is, maar iemand van jouw leeftijd. Zo probeert hij vrienden met je te worden. Na een poosje vraagt hij of je een blootfoto stuurt. Of hij wil afspreken. Dat is heel erg gevaarlijk!

Wat helpt tegen grooming?

Je kunt jezelf proberen te beschermen tegen grooming. Praat online alleen met mensen die je in het echt ook kent en vertrouwt. Stel vragen over hobby’s of familie om erachter te komen met wie je praat. Vraag je vrienden op school en op je sport wat hun chatnaam is, zodat je weet dat je online met de juiste persoon te maken hebt.

Strafbaar

Vraagt iemand je online om iets te doen wat je niet wilt, zeg dan nee en blokkeer de persoon. Praat met je ouders of andere mensen die je vertrouwt over wat je online meemaakt. Grooming is strafbaar, dus vertel het ook aan de politie.