Ramadan

Werkstukken en spreekbeurten

Tijdens de ramadan mag je overdag niks eten als je moslim bent. Alleen voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen die ziek zijn is er een uitzondering. Kinderen mogen ook niet snoepen.

Zon

In de hele wereld zijn er veel moslims. Dat zijn mensen met het islamitisch geloof. Bij elk geloof horen regels. Bij de islam is de ramadan een belangrijke regel. Moslims mogen dan dertig dagen overdag niet eten en drinken. Tijdens de ramadan eten ze alleen 's avonds als het donker is en 's ochtends heel vroeg voordat de zon opkomt. Het is één keer per jaar ramadan. Soms is het ramadan in de winter, maar ook wel eens in de herfst of lente. En als de moslims pech hebben, valt het in de zomer als de dagen heel lang zijn. Dan wachten de families heel lang met eten.

Suikerfeest

Als de ramadan is afgelopen is er feest voor de moslims op de hele wereld. In Nederland noemen we dit het Suikerfeest. Iedereen doet dan extra mooie kleren aan. Vrienden en families komen bij elkaar voor een feestmaaltijd. Er worden vooral zoete hapjes en andere lekkere dingen gegeten. De kinderen krijgen ook vaak cadeautjes.