Pasen

Werkstukken en spreekbeurten

Bij Pasen denk je aan chocolade paaseitjes in vrolijk gekleurde papiertjes. Of aan de paashaas of een lekker paasontbijt. Maar wat wordt er nu eigenlijk gevierd met Pasen?

Pasen

Pasen is een belangrijk christelijk feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Jezus zei dat hij de zoon van God was en dat hij zieke mensen beter kon maken. Niet iedereen geloofde dat. De mensen die het wel geloofden, vonden Jezus een koning. Dat maakte de Romeinse leiders en priesters boos. Ze hingen hem daarom aan een kruis om hem te doden. Dat werd vroeger vaker gedaan als straf. Drie dagen erna gingen drie vrouwen naar het graf van Jezus. Maar toen was het graf open en lag Jezus er niet meer in. Een engel vertelde hen dat Jezus weer leefde.

Wanneer is het Pasen?

Het paasfeest wordt gevierd in de lente, in maart of april. Het is niet altijd op dezelfde datum. De week waarin het Pasen is, heet de Goede Week. Paaszondag is de belangrijkste dag. Dat is de dag dat Jezus opstond uit de dood. Deze zondag wordt ook wel Eerste Paasdag genoemd en de maandag Tweede Paasdag. Je hebt dan paasvakantie.

De paashaas en eieren

Wat hebben de paashaas en eieren nu met Pasen te maken? Onderzoekers weten dat niet precies en denken daar verschillend over. Aan kinderen wordt vaak verteld dat de paashaas eieren verstopt. Een ei is het begin van nieuw leven. Daarom kan het ei bij Pasen horen. Want christenen geloven dat er nieuw leven is, ook na de dood.