Kerst

Werkstukken en spreekbeurten

Misschien heb je weleens meegespeeld in een kerstmusical. Daarin wordt het verhaal van de geboorte van Jezus nagespeeld. Kerstmis is een belangrijk feest voor christenen.

Het kerstverhaal

Het kerstverhaal staat opgeschreven in de Bijbel. Jozef en Maria wonen in Nazareth. Ze wonen nog niet samen, maar willen graag met elkaar trouwen. Op een dag vertelt een engel aan Maria dat ze in verwachting zal raken van de zoon van God. Jozef en Maria kunnen dat haast niet geloven, maar toch krijgt Maria een dikke buik. Als de baby bijna komt, moeten ze naar hun geboortestad Bethlehem reizen om zich in te schrijven, omdat de keizer het volk wil tellen. Na een lange reis op een ezel willen ze uitrusten. Maar er is geen slaapplaats meer in de herberg. Er is alleen nog een plekje vrij in een stal. Daar wordt baby Jezus geboren. Maria wikkelt hem in doeken en legt hem in een voerbak met stro. Dit zie je in de stalletjes die als kerstversiering worden neergezet.

Advent

Vóór Kerstmis is het advent. Dit betekent: nadering (komst). Christenen wachten dan op de geboorte van Jezus. Advent begint op de vierde zondag voor Kerstmis. Kinderen krijgen vaak een adventskalender met een chocolaatje erin voor iedere dag. Zo kunnen ze de dagen tot Kerstmis aftellen. In kerken wordt een adventskrans opgehangen met vier kaarsen. Elke zondag wordt er een extra kaars aangestoken, totdat het Kerstmis is.

Feest

Op 25 december is het eerste kerstdag. Voor christenen is Kerstmis het feest van licht en vrede. Huizen zijn versierd met kerstbomen, lichtjes en kaarsjes. Mensen vieren Kerstmis graag met hun familie en er wordt vaak lekker gegeten.

Kerstman

De kerstman komt niet voor in de Bijbel. Hij is later bij het kerstfeest bedacht, omdat mensen elkaar vaak cadeautjes geven met Kerstmis.