Hindoeïsme

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij wel eens gehoord van Brahma? Hij is de belangrijkste god van de hindoes. Maar hij is niet de enige. Wist je dat het hindoeïsme veel meer goden kent?

Andere bekende goden zijn Vishnu, Shiva, Krishna en Ganesh. Ganesh heb je misschien wel eens gezien. Deze god heeft een olifantenslurf in plaats van een neus.

Heilige koe

Volgelingen van het hindoeïsme zijn hindoes. De meesten van hen leven in India. Veel hindoes zijn vegetariër. Ze eten of doden geen dieren. Volgens de hindoes hebben dieren net als mensen een ziel. Die ziel is een stukje van de god Brahma. Koeien zijn zelfs heilige dieren bij de hindoes. Zij mogen overal in India rondlopen. Geen mens die ze wegjaagt. Hindoes houden van koeien omdat ze melk geven. Dit is gezond voor mensen!

Ganges

Overal in India zijn heilige plaatsen. Volgens de hindoes wonen veel goden in het Himalaya-gebergte. Daarom gaan ze naar dit gebergte om te bidden tot deze goden. Erg belangrijk voor hindoes is de Ganges. Dit is de heilige rivier. Alle hindoes moeten één keer in hun leven een bad nemen in deze rivier. Ze geloven dat het water je slechte daden wegspoelt.