Zweden

Werkstukken en spreekbeurten

Zweden is een land in Noord-Europa. Het hoort bij Scandinavië. Welke landen horen daar nog meer bij?

Vikingen

In de periode van 800 tot 1050 na Christus leefden de Vikingen in Zweden. De Vikingen bouwden er houten schepen en hielden er vee. Met de schepen voeren ze naar andere landen om handel te drijven. De Vikingen waren niet altijd lieverdjes. Als de handel niet goed verliep, begonnen ze te roven en te plunderen. Ze hebben zelfs gebieden in Frankrijk en Italië bezet! Ze deden dan net of ze daar de baas waren.

Scandinavië

Zweden wordt ook wel een Scandinavisch land genoemd. Zweden hoort namelijk samen met Denemarken en Noorwegen bij Scandinavië. Soms worden Finland en IJsland ook bij Scandinavië gerekend. De naam Scandinavië is afgeleid van de Germaanse godin Skadi. Skadi is de godin van de onafhankelijkheid, dood en jacht.

Groot

Zweden is het grootste land van Scandinavië. Het land is ongeveer 11 keer groter dan Nederland en 15 keer groter dan België. Om in Zweden van het noorden naar het zuiden te reizen, ben je wel even bezig: die afstand is wel 1574 kilometer. Dat is net zo ver als van Groningen naar het zuiden van Frankrijk! De hoofdstad van Zweden is Stockholm. Er wonen iets minder dan 10 miljoen mensen in Zweden, dat is minder dan in Nederland.

Natuur

In Zweden zijn heel veel meren (ongeveer 96.000!) en bergen. De hoogste berg in Zweden is 2106 meter hoog. Meer dan de helft van het land is bedekt met bossen. Naast veel natuur zijn er ook een paar grote steden in Zweden. Naast de hoofdstad zijn de bekendste Göteborg, Malmö en Uppsala.