Zuid-Afrika

Werkstukken en spreekbeurten

Zuid-Afrika ligt in het zuidelijkste puntje van het werelddeel Afrika. Ver bij ons vandaan dus. Maar wist je dat de Zuid-Afrikaanse taal best veel op het Nederlands lijkt?

Kaapstad

Zuid-Afrika grenst aan de landen Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden: Kaapstad, Pretoria en Bloemfontein. Een andere grote stad is Johannesburg. Vooral Kaapstad is onder Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Het is ook een van de belangrijkste havensteden van Zuid-Afrika. De stad ligt onderaan de Tafelberg. Die heet zo omdat hij geen puntige top heeft maar een opvallend platte bovenkant. De berg is drie kilometer lang. Vaak hangen er wolken boven als een kleed. Mensen noemen dat ook wel 'het tafelkleed van de Tafelberg'.

Een beetje Nederlands

Zuid-Afrika heeft meerdere officiële talen. Er worden allerlei Afrikaanse talen gesproken en Engels. Het Zuid-Afrikaans lijkt best veel op het Nederlands. Dat komt doordat Nederlanders ooit de baas waren in Zuid-Afrika. Als je goed oplet, kun je de mensen in Zuid-Afrika dus prima verstaan. En dat terwijl je zo'n elf uur vliegen van huis bent als je in Zuid-Afrika bent!

Verschillende landschappen

Zuid-Afrika grenst aan veel water. In het westen ligt de Atlantische Oceaan. In het oosten ligt de Indische Oceaan. In Zuid-Afrika vind je veel verschillende landschappen. Er zijn grote groene vlaktes, maar ook woestijnen en gebergten.

Wilde dieren

In het noordwesten van Zuid-Afrika is een heel groot park. Dit is het Kruger Nationaal Park. Hier leven allerlei dieren in het wild, zoals de big five: dat zijn de olifant, de neushoorn, de buffel, het luipaard en de leeuw. In Zuid-Afrika leven nog veel meer dieren, zoals giraffen, zebra's en struisvogels. Struisvogels leggen heel grote eieren. Een ei van een struisvogel is bijna net zo groot als een rugbybal. In Nederland leven al deze dieren niet. Je ziet er alleen een paar in de dierentuin. In de wateren bij Zuid-Afrika leven veel haaien, pinguins en pelsrobben.