Waddeneilanden

Werkstukken en spreekbeurten

Kun jij ze opnoemen, de acht kleine eilanden in het noorden van Nederland? We noemen ze de Waddeneilanden. Ze hebben allemaal een eigen vuurtoren en ze zijn alleen per boot bereikbaar.

Het grootste eiland

De Waddeneilanden liggen helemaal in het noorden van Nederland, boven de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het grootste eiland is Texel. Daar wonen ook de meeste mensen van alle Nederlandse Waddeneilanden. Het kleinste eiland dat bewoond wordt, is Schiermonnikoog. Schiermonnikoog is klein, maar heeft wel het breedste strand van Europa. Andere Waddeneilanden zijn Vlieland, Terschelling en Ameland. Er zijn drie eilanden waar geen mensen wonen. Hier leven alleen maar vogels en de zeehonden komen er ook graag als ze even willen rusten. Dit zijn: Noorderhaaks (ook wel de Razende Bol genoemd), Rottumerplaat en Rottumeroog.

Wadlopen

De Waddeneilanden liggen tussen twee zee├źn in, namelijk de Noordzee en de Waddenzee. De Waddenzee is heel bijzonder: als het eb is valt een groot deel van de zee droog en ontstaan er grote zandplaten. Bij eb kun je vanaf de kust zelfs het wad oplopen. Trek wel laarzen aan, want je kunt zomaar wegzakken in het slik (natte, zachte klei)!