Verenigde Staten

Werkstukken en spreekbeurten

De Verenigde Staten, uit hoeveel staten bestaan die eigenlijk? Doe maar eens een gokje!

50 staten

De Verenigde Staten worden ook wel Amerika of kortweg de VS genoemd. In het Engels zeg je United States of America of USA. De Verenigde Staten bestaan uit vijfitg staten. Zo zijn onder andere New York, Washington en Texas staten in Amerika. Een staat is een soort provincie met eigen regels en wetten. Aan het hoofd van al die staten staat de president. Die woont in het Witte Huis in Washington. Sinds januari 2021 is dat Joe Biden. In heel de Verenigde Staten wonen ongeveer 328 miljoen mensen. Veel, hè?

Noord-Amerika

We zeggen wel Amerika, maar let op: de Verenigde Staten zijn niet héél Amerika. Zo hoort het werelddeel Zuid-Amerika er niet bij. De Verenigde Staten liggen grotendeels in Noord-Amerika. Maar ook niet alle landen uit Noord-Amerika horen bij de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld Canada en Mexico niet. De meeste van de vijftig staten die bij de Verenigde Staten horen, grenzen aan elkaar. Maar twee van de vijftig staten grenzen niet aan de andere staten. Dat zijn Alaska en Hawaï. Alaska grenst alleen aan Canada. En Hawaï is een eilandstaat in de Stille Oceaan. Bij de Verenigde Staten horen ook nog een aantal andere eilandgebieden in de Stille Oceaan en in de Caraïbische Zee.

Groot, groter, grootst

Alles in Amerika is groot. De auto's die op de weg rijden zijn groter dan de auto's in Nederland. De gebouwen zijn enorm en noem je vanwege hun hoogte wolkenkrabbers. Zelfs de porties van het eten zijn groter dan bij ons.

Columbus

Amerika werd ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Columbus. In 1492 voer hij per ongeluk naar de Amerikaanse kust. Hij dacht eigenlijk dat hij in Indië was aangekomen. De mensen die hij daar ontmoette, noemde hij daarom indianen. Maar eigenlijk was dit de inheemse bevolking van Amerika.