Verenigd Koninkrijk

Werkstukken en spreekbeurten

Weet je dat het Verenigd Koninkrijk niet alleen Engeland is? Er horen nog drie gebieden bij. Weet jij welke?

Engeland enzo ...

Dacht jij dat met het Verenigd Koninkrijk Engeland bedoeld wordt? Engeland is wel het grootste deel van het Verenigd Koninkrijk, maar Schotland, Wales en Noord-Ierland horen er ook bij. Het Verenigd Koninkrijk ligt verdeeld over twee eilanden. Engeland, Schotland en Wales vormen samen het eiland Groot-Brittannië. En Noord-Ierland is een deel van het eiland Ierland, waarop ook het land Ierland ligt. Er wonen bijna 67 miljoen mensen in heel het Verenigd Koninkrijk. Je noemt ze Britten. Maar als je het over de inwoners van de losse landen hebt, zeg je bijvoorbeeld Engelsen of Schotten. De hoofdstad van het Verenigd Koninkijk is Londen in Engeland. In de landen van het Verenigd Koninkrijk vind je veel heuvels en meren en oude kastelen en kerken. De auto's rijden er links van de weg. Het Verenigd Koninkrijk heeft een eigen munt. Dat is de Britse pond.

Engels en dialecten

In het Verenigd Koninkrijk spreken ze vooral Engels. Maar in Schotland, Wales en Noord-Ierland worden dialecten van het Engels gesproken. Die lijken op Engels, maar het zijn toch net andere talen. Engels is een wereldtaal. Vroeger waren er namelijk veel Britse koloniën in landen in bijvoorbeeld Afrika en Azië. Daar was het Verenigd Koninkrijk de baas. Nu is het Verenigd Koninkrijk daar niet meer de baas, maar in veel van die landen spreken de mensen nog wel Engels. De koningin van het Verenigd Koninkrijk is ook het staatshoofd van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Die landen liggen hier ver vandaan. Ook daar wordt Engels gesproken.

Regen

Het Verenigd Koninkrijk ligt midden in de zee. Er heerst dan ook een zeeklimaat. Dat betekent zachte winters en koele zomers. In de westelijke delen van het land regent het vaak.

Sport

Sport is heel belangrijk voor de Britten. Vooral voetbal, cricket, rugby, tennis en roeien zijn populair.

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk hoorde eerst bij de Europese Unie (EU). In de EU werken de landen van Europa samen. De mensen in het Verenigd Koninkrijk hadden daar genoeg van. Ze wilden meer te zeggen hebben over hun eigen land. In 2016 kozen ze ervoor uit de EU te gaan. Dat heet de Brexit, een combinatie van de woorden 'British' (Brits) en 'exit' ('vertrek'). Sinds 31 januari 2020 hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU.