Turkije

Werkstukken en spreekbeurten

Je kunt met het vliegtuig, maar ook met de auto naar Turkije. Maar in welk werelddeel ligt het nou eigenlijk?

Europa en Azië

Turkije ligt op de grens van Europa en Azië. De rivier de Bosporus loopt dwars door de stad. Aan de ene kant van de rivier ben je in Europa en aan de andere kant ervan ben je in Azië!

Hoe ziet Turkije eruit?

Turkije ligt aan de Middellandse Zee. Veel mensen gaan op vakantie in een Turkse badplaats. Het is aan de kust lekker weer. In het binnenland kan het 's zomers erg warm worden en 's winters kan het er flink vriezen. In het oosten van Turkije zijn veel bergen. In het westen is het vlakker. Hier wonen veel boeren. De hoofdstad van Turkije is Ankara. Maar Istanbul is de grootste stad. Het is er erg druk. Er zijn veel markten en moskeeën. Istanbul heeft een grote haven.

Turken

De godsdienst van bijna alle Turken is de islam. Turkse kinderen moeten naar school als ze zeven jaar zijn. Natuurlijk zijn er ook middelbare scholen en universiteiten. Kinderen op het platteland gaan vaak alleen naar de basisschool. Turkse mensen zijn graag samen met hun familie. Ze houden van gezelligheid. Met elkaar eten vinden ze erg belangrijk. Bij iedere maaltijd eten Turken brood. Ze houden ook van vis en van kebab. Kebab is stukjes geroosterd lamsvlees aan een spies.