Turkije

Werkstukken en spreekbeurten

Je kunt met het vliegtuig, maar ook met de auto naar Turkije. Maar in welk werelddeel ligt het nou eigenlijk?

Europa en Azië

Turkije ligt op de grens van Europa en Azië. Turkije is een groot land. Het is twintig keer zo groot als Nederland. Er wonen meer dan 80 miljoen mensen. De hoofdstad is Ankara. Maar Istanbul is de grootste stad van Turkije. De rivier de Bosporus loopt dwars door Istanbul. Aan de ene kant van de rivier ben je in Europa en aan de andere kant ervan ben je in Azië. Gek, hè?

Hoe ziet Turkije eruit?

Turkije ligt aan de Middellandse Zee. Veel mensen gaan op vakantie in een Turkse badplaats, zoals Antalya of Marmaris. Aan de kust is het lekker weer. In het binnenland kan het in de zomer erg warm worden en in de winter kan het er flink vriezen. In het oosten van Turkije zijn veel bergen. In het westen is het vlakker. Hier wonen veel boeren. In de steden is het druk. Daar zijn veel markten en moskeeën.

Het dagelijks leven

De grootste godsdienst in Turkije is de islam. Veel Turken wonen in grote, moderne steden. Daar is het altijd druk. Maar er wonen ook veel mensen in kleine dorpen. Daar leven de mensen een beetje zoals vroeger. De kinderen in een dorp gaan vaak alleen naar de basisschool, omdat er geen andere scholen in de buurt zijn. Het is er wel altijd gezellig. Veel opa's en oma's wonen bij hun kinderen en kleinkinderen in huis. In het dorp leven mensen van de landbouw. Helaas krijgen ze daar niet veel geld voor. Daarom verhuizen mensen soms naar de grote stad. Door spullen te verkopen, verdienen ze geld om eten te kopen en een huis te bouwen.